Skip to content

Christian ‘Chris’ Kramer er en av veteranene innen tysk blues. I undertegnedes platehyller står det borti metervis med hans utgivel- ser, utgitt enten av hans første band The Bluebyrds, eller under navnet Crazy Chris Kramer. Navnet han fikk fordi han alltid gikk med et batteri av forskjellige munnspill i lommene, alltid klar for å spille.

I 2017 ga dette bandet, Chris Kramer & Beatbox ‘n’ Blues, ut CD’en ‘On The Way To Memphis’. Skiva ble gitt ut da bandet hadde vunnet Ger-man Blues Challange 2016, og faktisk bokstavelig talt var på vei til Memphis, og IBC-finalen der. I Bluesnews nr. 105 (juni 2018) har vi et lengre intervju med alle gutta i bandet der de forteller i detalj om hvordan bandet og skivene ble til.
Vi traff dem nemlig under Nidaros Blues, der de leverte flere fremragende jobber og fikk mange nye venner.

Vi kan ganske raskt slå fast at det nye albumet er blitt akkurat like vellykket som live-opptredenene deres er det. Med tre mann; Chris Kra- mer sjøl på munnspill, vokal, gitar og dobro, Sean Athens på gitar (pluss litt vokal) og Kevin O’Neal på beatbox, rap og ørlite vokal – kunne man frykte at det skulle bli en smule ensformig. Og skiva
har hele 15 låter. Det er over- hode ikke tilfelle; dette er så stilfullt, melodisk og vakkert, så mangslungent variert at det er en ren fryd å sette skiva på repeat nok en gang.

Beatboxing er jo ikke akkurat daglig føde innenfor bluesen, og for å forklare en smule:
All rytme blir til i munnen på utø- veren. Ved hjelp av tunge, lep-
per, munnhule og stemmebånd blir de mest intrikate rytme- mønstre utbrodert, og for å være helt ærlig – den jevne lyt- ter vil nok ikke savne trommer og bass i det hele tatt. (Og, før du tenker på å kaldkvele meg; jeg sa den jevne lytter!). Kevin O’Neal, som slett ikke heter dette, men har tatt det som kunstnernavn, gjør en meget solid jobb i dette bandet. Så har han da også allerede vært tysk mester i beatboxing, ikke bare en, men hele to ganger! Og i gitarist Sean Athens har de funnet en fantastisk fin, ung musikant som bluesen nok skal få mye glede av i frem- tida. Hva Chris Kramer har å by på både med munnspillene og gitarene sine, har han allerede i en halv mannsalder bevist.

Er du moden for noe litt på siden av den tradisjonelle bluesen, så kan tyske Chris Kramer & Beatbox ‘n’ Blues være stedet å begynne å lete. Undertegnede er i alle fall overbevist, og gleder seg bare til å treffe denne gjengen igjen et sted.
av. Bjørn Wiklsaas

Artikkel Bluesnews – Chris Kramer (PDF)

 

Back To Top