REIDAR LARSEN – 2024 – nytt album & ny konsertsesong
Med «Hjemmelaget» som kjerneband (Arne R Skage – gitarer; Roald Brekke – bass; Atle H Strøm – trommer) slipper Mr. Blues et nytt norskspråklig studioalbum i mars. I tillegg medvirker et knippe musikervenner som gjester på forskjellige sanger, med dobro, munnspill, trekkspill og blåserekke. Reidar har i mange år blandet forskjellige elementer fra bluesens lange historie, i tillegg til biter fra gospel, cajun, country, jazz & rockhistorien, inn i sin egen musikalske «blandingsdeig». For noen er dette muligens «helligbrøde», mens det for Reidar er en naturlig personlig utvikling ut fra eget geografisk og historisk utgangspunkt. Norske bluesmusikere er vanligvis ikke fra for eksempel The Southside of Chicago på 40-50-tallet…
17.mai 1970 var det stor ungdomsfest i Stavangers storstue, Atlantic Hall. På scenen sto Reidar Larsen med sitt Philicorda GM751 orgel i bandet Evil Sect (tøft skulle det være…) og spilte aktuelle låter fra artister som Eric Burdon & The Animals, Aynsley Dunbar Retaliation og Tony Joe White. Pianotimer fra sjuårsalderen og halvannet år med ungdomsskolebandet Fidibus var bakgrunnen. Derfra har det bare rullet videre for Larsen, både som bandmedlem i halvt legendariske band som Nurk Twins, Stavangerensemblet og Smalhans, og med egne solo- og bandprosjekter hvor blues har vært hovedingrediensen.
I dag regnes Reidar som en av bærebjelkene og veteranene i norsk blues, med utallige opptredener på klubber og festivaler i inn- og utland (særlig USA og England), 15 egne plateutgivelser (en Spellemannpris, tre gullplater), plateutgivelser med band som Stavangerensemblet og Smalhans og om lag 100 større og mindre bidrag på andre band og artisters utgivelser. Samarbeidsprosjekter og gjesteopptredener med artistkolleger som Terje Tysland, Øystein Sunde, Marius Müller, Kristin Berglund, Knut Reiersrud, Hungry John, Rita Eriksen, Ole Paus, Jonas Fjeld, Steinar Albrigtsen, Svein Tang Wa og «alle» i nærheten av norsk blues og roots er også blitt en del av erfaringsbagasjen. I tillegg kommer opptredener med Roy Rogers og andre besøkende artister som «Banana» aka Lowell Levinger, Diz Watson, Lowell Fulson, Alexis Korner, Peter Green, Mike Vernon, Royal Southern Brotherhood, Delbert McClinton, Mike Ledbetter & Mike Welch, Garth Hudson, samt Louisiana Red både live og på plate. Reidar kan også se tilbake på mange års samarbeid med Ann Sinclair & The Spirit Of Love Singers fra Cotton Club i Harlem, New York, hvor Jan Erik Kongshaug var sentral i arbeidet med et par konsertplater. På det meste har Larsen hatt om lag 120 opptredener per år, men han er nå nede i et mer moderat tempo med «bare» ca. 75. De siste par årene har også sideprosjektet Froddi & Compagniet vokst fram.
I 2020 fylte Reidar 65 i tillegg til han han feiret 50 år som artist. Et dobbelt jubelår ble innledet i slutten av januar med opptreden på pianoblues & boogie-festival i et teater sør i Paris. Så var det gjort avtaler med bl.a. Nidaros Blues i Trondheim, Dalane Bluesfestival i Egersund, Kardamili Jazzfestival i Hellas, Skånevik Bluesfestival, Notodden Blues Festival, Blues in Hell i Stjørdal osv. i tillegg til normale konserter på mange større og mindre klubbscener. Dette forsvant jo dessverre i covid-19 nedstengningen, men mye ble forskjøvet framover. Det jobbes i studio med et nytt norskspråklig album som beregnes utgitt våren eller forsommeren 2022.
Reidar jobber for tiden hovedsakelig med «hjemmelaget» som band:
Arne R. Skage: Gitarer
Roald Brekke: Bass
Atle H. Strøm: Trommer
Siden alle er opptatt med flere typer prosjekter, vil trommene ved noen anledninger bli håndtert av Knut Ragnar Hem. På bass kan du finne Atle Rakvåg eller Kyrre Sætran som «faste vikarer», eller «bortelaget» om man vil… Dessuten hender det at bandet blir utvidet med blåserekke og gjesteartister.
Egne albumutgivelser:
2015: «Blåtoner fra bakrommet»
2012: «Ekko fra Hovigs Hangar» (Live fra Notodden 2010)
2009: «Kom inn te oss» (Spellemannpris)
2006: «Crossing» (sammen med Roy Rogers)
2003: «Mr. Blues Is Coming To Town – The Very Best Of Reidar Larsen» (samleplate)
2001: «This One’s On Me»
1997: «Storyteller»
1995: «Statement vol. 2» (Live fra Cotton Club, NYC)
1994: «Statement, vol. 1» (Live fra Cotton Club, NYC)
1993: «Robbery»
1993: «Blues i box» (limited edition samleboks med ekstra spor)
1992: «Boogie Bastard»
1990: «Last Train Home»
1987: «You Don’t Have To Black To Be Blue»
1985: «Red, White & Blues» (med Mike Vernon og engelske musikere)
1982: «I’m A Bluesman»
Diverse priser og utmerkelser:
2021: Årets festivalartist Nidaros Bluesfestival, Trondheim
2020: Blues in Hell Award
2017: Rogaland Music Wall Of Fame (Musikkbiblioteket)
2015: Musikkprisen – Dalane Bluesfestival
2014: Notodden Walk Of Fame
2009: Spellemann i blueskategorien (for «Kom inn te oss»)
2005: Blue Note Award for «Outstanding R&B Music» – National Association of Rhythm & Blues Dee Jay’s (USA)
1999: Århundrets lokale album – Stavangerensemblets «Ta ein kjangs» (Stavanger Aftenblad)
1994: Bluesprisen – Notodden Blues Festival
1992: Wrigthegaardsprisen, Langesund
Etter alvorlig sykdom og noen ukers sykehusinnleggelse vinteren 2022/23 har Reidar igjen så smått maktet å ta tak i musikkprosjektene, og satser på at både han og medmusikantene får et aktivt 2024. 😊